Project

General

Profile

action #73306

[y][timeboxed:20h] test fails in await_install

Added by syrianidou_sofia about 1 month ago. Updated 30 days ago.

Status:
Blocked
Priority:
High
Assignee:
Target version:
SUSE QA tests - SLE 15 SP3
Start date:
2020-10-13
Due date:
% Done:

0%

Estimated time:

Description

Observation

Installation takes too long, resulting in test failure. The issue demonstrates similarity with already fixed bugs:
https://bugzilla.suse.com/show_bug.cgi?id=1177415
https://bugzilla.suse.com/show_bug.cgi?id=1177434

Possibly related could be the follow up bug which is not resolved yet: https://bugzilla.suse.com/show_bug.cgi?id=1177546

It might be related to load on the network as downloading speed is very low in the failed runs, which might be the case when there are a lot of jobs running. We have triggered https://openqa.suse.de/tests/4854207 , let's see if it works.

openQA test in scenario sle-15-SP3-Online-ppc64le-ssh-X@ppc64le-hmc-single-disk fails in
await_install

Always latest result in this scenario: latest

during_slow_installation.png (187 KB) during_slow_installation.png JERiveraMoya, 2020-10-23 13:32
before_install.png (184 KB) before_install.png JERiveraMoya, 2020-10-23 13:32
same_scenario_in_s390x.png (331 KB) same_scenario_in_s390x.png JERiveraMoya, 2020-10-26 08:19
10720
10723
10747

History

#1 Updated by riafarov about 1 month ago

  • Subject changed from test fails in await_install to [y] test fails in await_install
  • Target version set to SLE 15 SP3

#2 Updated by riafarov about 1 month ago

  • Subject changed from [y] test fails in await_install to [y][timeboxed:20h] test fails in await_install
  • Description updated (diff)
  • Status changed from New to Workable

#3 Updated by JERiveraMoya about 1 month ago

  • Assignee set to JERiveraMoya

#4 Updated by JERiveraMoya about 1 month ago

  • Status changed from Workable to In Progress

#5 Updated by JERiveraMoya about 1 month ago

  • Status changed from In Progress to Feedback

See attachments

vmstat
procs -----------memory---------- ---swap-- -----io---- -system-- ------cpu-----
 r  b   swpd   free   buff  cache   si   so    bi    bo   in   cs us sy id wa st
 0  0      0 4686144 113024 2725568    0    0     3    23   21   14  0  0 99  0  0

I cannot find anything relevant from the run openQA: https://openqa.suse.de/tests/4878296 and manually seems to be not reproducible, because is related with ssh installation.
Other heavier installations do not have this problem as they are not done via ssh.

#8 Updated by JERiveraMoya about 1 month ago

I noticed how fast in the network (attached screenshot) for s390x, an SSH installation might be a bit slower, because SSH provides encryption throughout the duration of the installation

#10 Updated by JERiveraMoya about 1 month ago

Installation via ssh is really slow, I cannot even connect to see the first dialog without using -C with ssh forwarding, but even though is terrible slow, so it is reproducible manually. Switching tab to SLE15-SP3 Release Note, the installation is faster, because that screen does not change except for the progress bar.
In summary, the culprit is the forwarding of X over SSH.

#11 Updated by JERiveraMoya 30 days ago

  • Status changed from Feedback to Blocked

Also available in: Atom PDF